Ziektes die voor kunnen komen bij katten

stamp6

Gezondheid

Het belangrijkste van je kat is natuurlijk dat deze gezond is en blijft.
Helaas is dat bij veel katten niet het geval of krijgt een kat na verloop van tijd last van een bepaalde ziekte. Het is natuurlijk handig om deze ziektes tijdig te signaleren en behandelen, dan kan er namelijk in veel gevallen nog heel wat aan gedaan worden. Op deze pagina staan een aantal van de veelvoorkomende ziektes en gezondheidsproblemen.
Let wel er zijn geen garanties dat adviezen op deze pagina correct zijn in het geval van jou kat! Het is namelijk altijd afhankelijk van de eventuele andere ziektes of gezondheidsproblemen van je kat of het verstandig is een bepaald middel te gebruiken.Het is daarom erg aan te raden altijd contact op te nemen met je dieren arts in geval van een ziekte.

Dinieldivider

Testen

Bij veel cattery's is het de gewoonte dat de ouders van een nestje kittens eerst getest worden op een aantal ziektes. Het meest gebruikelijk is dan om te testen op FeLV, FIV, HCM, PKD en bij een aantal ook nog op HD en PL.
Hoewel testen nog geen garantie zijn dat de kittens, die geboren worden uit die ouders, niet een van de ziektes hebben of krijgen, sluit je de kans hierop wel zoveel mogelijk uit. Want heeft een van de ouders wel een ziekte onder de leden, dan is de kans groot dat de kittens dit ook zullen krijgen.
Van een kat wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier houden, dus is het zeker aan te raden om bij de cattery of huidige eigenaar te vragen naar de uitslagen van de testen en of er überhaupt getest is.
een bepaald middel te gebruiken.Het is daarom erg aan te raden altijd contact op te nemen met je dieren arts in geval van een ziekte.

Dinieldivider

Blaasontsteking

Blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door bacterien, maar ook kan het veroorzaakt worden door blaasgruis (kristalvorming in de blaas).
Een blaasontsteking kenmerkt zich door dat de kat regelmatig naar de kattenbak gaat en perst terwijl er niets uitkomt en maar kleine conentraties plas produceert (van donkere kleur). Vaak wordt er ook minder gedronken om zo de druk op de blaas te verminderen.
Mogelijk is een oorzaak van blaasontsteking het onvoldoende binnen krijgen van vocht. Wanneer katten hoofdzakelijk droge brokjes te eten krijgen, zal er wel genoeg gedronken worden. Drinken ze te weinig, dan plassen ze ook te weinig en blijft de urine (in hogere concentratie) langer in de blaas.
Mocht er geen oorzaak gevonden worden van de blaastonsteking dan is het ook nog mogelijk dat de kat een "psychische" blaastonsteking heeft, dus een steriele ontsteking. Een behandeling welke schijnt te helpen is heel simpel.

1. Zorg dat de kat zo min mogelijk stress heeft
2. Zorg dat jezelf zo min mogelijk gestrest bent, dat kan de kat dan weer overnemen
3. Heeft de kat dan nog last van, dan geef je hem een paar dagen bachbloesemdruppeltjes en dan is het weer over.

Dinieldivider

Castratie, sterilisatie, pil

Castratie is het weghalen van de primaire geslachtsdelen, in geval van een kater de teelballen en in geval van een poes de eierstokken. Hierdoor verdwijnen de hormonen en geslachtsdrift. Natuurlijk kunnen gecastreerde katten en poezen dan ook geen kittens meer krijgen. En behalve dat groeien de katers meestal ook mooier uit als ze gecastreerd zijn.
Hoewel er bij poezen over het algemeen over sterilisatie gesproken word is dit eigenlijk gewoon castratie.
Een echte sterilisatie bestaat ook wel, echter zorgt dat er enkel voor dat de zaad- in geval van een kater of eileiders in geval van een poes worden doorgesneden en afgebonden. Verder verandert er dus eigenlijk niets aan de kat en ook de hormonen, geslachtsdrift, krolsheid en sproeien blijf je gewoon houden. En de reden waarom veel katten gecastreerd worden is nou juist om behalve geen kittens te krijgen ook geen sproeiende katers en krolse poezen te krijgen, met sterilisatie blijf je dit dus gewoon houden.
Hoe doen de fokkers dat dan, want daar worden de poezen natuurlijk niet bij elke krols heid gedekt? De meeste fokkers zetten de poezen dan op de pil. Hoe lang en wanneer, is erg verschillend per poes, de een al krols na een paar weken van de geboorte van de kittens en de ander doet daar een aantal maanden over.
Echter ben je niet van plan om te fokken met je poes, dan is de pil niet een goede aanrader. De pil is namelijk niet zonder risico!
Katten hebben namelijk geen eisprong waarna ze vruchtbaar zijn, zoals bij bijv. mensen en honden het geval. Ze worden dan ook niet ongesteld of loops om het onbevruchte eitje af te stoten.
De pil zorgt ervoor dat de kat niet krols wordt. De hoeveelheid zwangerschapshormonen worden door de pil verhoogt waardoor het lichaam denkt dat de kat zwanger is.
Echter zorgt dit ook voor een probleem, de baarmoeder krijgt namelijk een soort van seintje dat de poes bevrucht is, terwijl dat dus niet het geval is. Doordat de baarmoeder zich klaarmaakt voor een zwangerschap kunnen er littekens op de baarmoeder ontstaan. Dit kan leiden tot vervelende problemen zoals bijv. baarmoeder ontstekingen.
Maar het is ook niet goed als een poes vaak achter elkaar krols wordt zonder een keer gedekt te worden. Dus het blijft kiezen tussen verschillende oplossingen waarvan er geen een eigenlijk echt ideaal is, tenminste niet als je een keer een nestje kitten wilt krijgen.
Hoewel de mening over erover verschillen onder wetenschappers en dierenartsen zijn er vanaf een leeftijd van 10 weken geen nadelen bekend van een castratie bij katten. Echter is het normaal gesproken zo dat daar langer mee gewacht wordt tot de kat of poes rond de 8-12 maanden oud is. Op het forum zijn hier wel meerder informatieve berichten en/of discussies te vinden.

Dinieldivider

Diarree en verstopping

Vrijwel iedereen zal wel weten wat diaree is, maar wat kun je er nou tegen doen?
Rijstwater, het water van gekookte rijs schijnt goed te helpen. Eventueel kan het ook gedaan worden met een prakje van rijst, rijstwater en wat gekookte kipfilet, lamshart of kabeljauwfilet.
De rijstwater moet je natuurlijk wel voldoende laten afkoelen, minimaal tot lichaamstemperatuur. Eventueel kan je het toebrengen met behulp van een spuitje om wat in de bek te spuiten.
De verhoudingen moeten gewoon een beetje op gevoel gedaan worden, gekeken naar zijn normale eetgedrag.
En wanneer je het toch niet helemaal vertrouwd neem dan gewoon contact op met je dierenarts, die weet namelijk het beste wat te doen in het geval van jou kat.

Heb je nou last van precies het overgestelde, namelijk een verstopping dan zijn daar natuurlijk ook oplossingen voor. Het meest gebruikt hiervoor is wat zonnebloemolie of olijfolie. Alhoewel olijfolie wat minder zacht en kruidiger is en daardoor misschien wat minder geschikt. Je moet dan natuurlijk niet te veel geven.
Hier natuurlijk ook weer hetzelfde, vertrouw je het toch niet neem dan contact op met je dierenarts, die weet namelijk het beste wat te doen in het geval van jou kat

Dinieldivider

Knikstaart

Het is natuurlijk mogelijk dat het niet een aangeboren knikstaart is maar dat deze bijvoorbeeld een keer gebroken is doordat de staart ergens tussen is gekomen of ergens onder. Echter is de kans klein dat dit het geval is bij een klein kitten van een paar weken.
Een knik staart is een aangeboren en erfelijke vergroeiing van de wervels. Het kan zijn dat de kat daar zelf geen last van heeft, echter kan de kat bij veel shows niet deelnemen. Echter bij de FIFe mag je kat wel mee doen in de castraten klasse. Ook mag er niet mee gefokt worden, want aangezien het erfelijk is is de kans erg groot dat ook de kittens hier last van zullen krijgen en wellicht met iedere generatie een ernstigere vorm.
Mocht je zo'n kat dus enkel als gezelschapsdier nemen, dan hoeft dat niet voor veel problemen te zorgen, hoewel het natuurlijk wel aan te raden is de kat extra te laten controleren door een dierenarts.
Het ligt er dan natuurlijk wel aan in hoeverre er sprake is van een knikstaart, is het een kleine hoek op de uiteinde, 90 graden hoek in het midden van de staart of bijvoorbeeld een knik helemaal aan het begin waardoor de kat zich bijvoorbeeld niet goed zou kunnen bewegen en/of rug en darmklachten kan oplopen.
Let verder op in hoeverre de fokkers van de kat schuldig zijn aan de knik staart. Aangezien het zo erft dat beide ouders de knik staart afwijking met zich mee moeten dragen is het natuurlijk onverantwoord, als uit een eerder nestje uit die combinatie ook al knik staarten kwamen, om nogmaals een nestje kittens uit die combinatie te laten komen. In dat geval doe je er waarschijnlijk beter aan om geen kitten daar te nemen, aangezien je anders enkel het onverantwoord fokken in stand houd.

Dinieldivider

Loopoog

Heeft een kat een oog waar steeds slijm en nattigheid uitloopt, dan is de kans groot dat het een loop oog is. Heeft het een bepaalde kleur, dan is het mogelijk dat een oogontsteking. Is het gewoon helder, dan zal het waarschijnlijk geen ontsteking zijn en is het wellicht een verkoudheid die vanzelf weer over gaat. Gaat het niet weg dan is het verstandig om eens naar de dierenarts te gaan voor de zekerheid.
Wanneer er spul uit het oog komt wat niet helder is, dus waarschijnlijk een oog ontsteking, dan kun je het beste even langs de dierenarts gaan. Het ontstoken oog schijnt goed gezond te krijgen zijn met een zalfje wat de dierenarts voor kan schrijven.

Dinieldivider

Schimmel

Schimmel is een zeer vervelende en zeer besmettelijke ziekte. Normaal gesproken krijgen mens en dier niet zo gauw schimmel, maar wanneer ze open wond hebben of door ziekte een mindere weerstand lopen ze een veel groter risico besmet te worden.
Gelukkig is schimmel niet dodelijk, maar het is wel erg lastig en vervelend. Het zal op den duur vanzelf ook wel over gaan, maar dat kan wel heel lang duren. Aangezien dat het zeer besmettelijk is, is het natuurlijk het beste om er zo snel mogelijk van af te zijn. Echter met behandeling kan het nog steeds een hele tijd duren voor het over is.
Vanwege de besmettelijkheid moeten cattery's, waar een kat schimmel heeft, officieel gesloten worden tot de schimmel geheel verdwenen is. Verder moet eigenlijk zoveel mogelijk persoonlijk contact met andere mensen (die katten hebben) vermeden worden, om zo de kans op verspreiding van de besmetting zo klein mogelijk te houden. En zouden ook mocht al iemand op bezoek komen die zelf ook katten heeft diegene na bezoek minstens gelijk zijn kleren uitwassen en zichzelf wassen met anti-schimmel zeep. Echter is het verstandig om dat te overleggen met je dierenarts en eventueel ook je huisarts en eventueel bij mensen met ervaring navraag te doen.
Schimmel schijnt goed te behandelen zijn met Diagnos vlooien anti conceptie (voorheen Program). Dit is een middel tegen vlooien, maar in zwaardere doseringen is het dus blijkbaar erg effectief tegen schimmel. Ook is het een stuk veiliger dan bepaalde tabletten tegen schimmel. Verder is het aan te raden om je huis eens in de zoveel tijd goed te ontsmetten. Soms is het ook verstandig om de kat helemaal kaal te scheren, echter komt de haargroei pas weer met een dag of 10 terug en zal ook wel een tijd duren voor dit weer op het oude niveau is. In ieder geval is het verstandig om je dierenarts eerst om advies te vragen en behalve gelijk zijn advies op te volgen ook nog advies proberen in te winnen bij dierenartsen/geleerden die veel verstand van schimmel hebben.
Maar in ieder geval is schimmel op zich dus niet dodelijk en daarom ook geen reden om te kiezen om je kat in te laten slapen. Met veel geduld en zorg krijg je het dus wel weer weg. schijnt goed gezond te krijgen zijn met een zalfje wat de dierenarts voor kan schrijven.

 

Dinieldivider

FIP

FIP is de afkorting van Feline Infectieuze Peritonitis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Corona virus, maar zo'n 80% van alle katten dragen dit virus, zonder ziek te zijn! Net zoals mensen het griepvirus met zich mee kunnen dragen, maar zelf niet ziek worden. Voor deze ziekte bestaat nog steeds geen geneesmiddel en zijn de katten eenmaal ziek dan hebben ze dus ook niet lang meer te leven.
De ziekte komt voor in twee vormen, een zogeheten 'droge' vorm en een 'natte' vorm. Beide vormen zijn dodelijk, echter gaat het bij een kat met de droge vorm allemaal wat minder snel. Bij de natte FIP zit er draderige en stroperige vocht in de buikholte van de kat en is het sneller afgelopen met de kat.
Lange tijd dacht men dat FIP erg besmettelijk was. Cattery's moesten dan ook gesloten worden als er FIP geconstateerd werd, en ook mochten diegene van de cattery dan niet naar tentoonstellingen.
Inmiddels is men er achter dat het helemaal niet zo besmettelijk was als men altijd dacht. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat cattery's nu gewoon open (mogen) blijven. In de meeste gevallen blijft FIP ook bij slechts 1 geval, soms ook 2, zelfs bij mensen met bijvoorbeeld een stuk of 10 katten in huis. Ook is men er nu achter dat de kans dat er opnieuw FIP komt in een cattery gelijk is aan een cattery waar dit nog nooit geweest is. Echter kun je je wel voorstellen dat als slechte verzorging de oorzaak is van FIP en dat niet verbeterd is nadien, de kans op ziektes in het algemeen hoger is dan een cattery die wel normaal omgaat met de katten.
Zoals al hierboven staat hebben vele katten het virus zonder FIP te hebben. De reden hiervan is dat het Corona virus eerst geactiveerd/gemuteerd moet worden in een gevaarlijke vorm en vervolgens de kat dood-ziek wordt. Waarschijnlijk is de belangrijkste oorzaak van FIP stress. De stress kan verschillende oorzaken hebben zoals ziekte, verhuizing, bezoek en ruzies met andere katten.
Ook is het zo dat bepaalde groepen meer kans hebben op FIP dan andere. Over het algemeen komt FIP voor bij katten onder de twee jaar en katten boven de tien jaar. In beide gevallen zijn de immuun systemen niet optimaal.
Een van de voorzorgsmaatregelen tegen FIP is om te zorgen dat je kat zo min mogelijk last van stress krijgt. Ook is het aan te raden om de kattenbak geregeld goed schoon te maken en het voer niet dicht in de buurt te plaatsen, het Corona virus bevind zich namelijk in het darmstelsel van de kat. En verder natuurlijk gewoon goed voor je katten zorgen.
Nadeel van FIP is ook dat het eigenlijk alleen maar is af te stellen door sectie, dus na het overlijden van een kat. Er is wel een bepaalde test, echter is dat alleen maar om te kijken of het Corona virus aanwezig is. Dit zegt dus ook vrij weinig, aangezien vele katten dit virus bij zich dragen zonder daar last van te hebben. Wel is de kans groot dat als een kat buikvocht met draden heeft dat het de natte vorm van FIP is. Dus let op dat je niet te snel tot de conclusie komt dat het FIP betreft en de kat onnodig in laat slapen.

Dinieldivider

HCM

HCM is de afkorting van Hypertrophic Cardio Myopathie en is vaak een erfelijke hartziekte.
Door middel van een bloedtest kan bepaald worden of het bijvoorbeeld veroorzaakt is door een te snelle schildklier of het probleem erfelijk is.
Bij HCM zijn de spieren in de wand van de linkerkamer dikker geworden en zorgt ervoor dat deze kamer zich niet meer goed kan vullen. De ruimte wordt steeds kleiner waardoor natuurlijk de hoeveelheid bloed dat verwerkt wordt afneemt. Ook kan het zijn dat de linkerboezem groter wordt en daardoor de kans op bijvoorbeeld een trombose toeneemt. En kan HCM ook nog leiden tot verstoring van de hartkleppen, deze ziekte wordt SAM genoemd (afkorting van Systolic Anterior Motion).
Dit vererft zo dat als 1 van de ouders HCM heeft, dan heeft ieder kitten 50% kans om dit ook te hebben. Ben je er op tijd bij, dan kan er soms nog het nodig aan gedaan worden, maar dit is per kat en ernst van de vorm afhankelijk.
Om te controleren of je kat HCM heeft, kan je dit laten testen. Echter bied een test geen garantie dat hij het ook nooit zal krijgen en zal je dit eens in de zoveel tijd moeten herhalen. Wat het beste is kun je even navragen bij je dierenarts, maar je zou dit bijvoorbeeld om de 2 jaar kunnen doen. Je kan behalve dat ook de dierenarts bij ieder bezoek even naar het hart laten luisteren, dit is geen test en geeft geen garantie dat er niets met hart mis is, maar als er iets goed mis met het hard is, zal dit wel te horen zijn. En het is natuurlijk maar een kleine moeite om even te luisteren. Ook is het handig om de uitslagen van de ouders en de grootouders te weten te komen.
In ieder geval voor het eerste nest is het erg aangeraden om de ouders op HCM te testen. Zo maak je de kans op veel leed onder de kittens en nieuwe eigenaren een stuk kleiner.

Dinieldivider

HD

HD is de afkorting van de erfelijke ziekte Heup Dysplasie. Een kat met HD heeft het probleem dat het gewricht van de poten niet goed in de komholtes in de heup passen. Hierdoor ontstaan er dus problemen wanneer de kat zijn poten gaat bewegen. In de ergste vorm van HD kan de kat zijn achterpoten niet meer goed gebruiken en gaan ze dus ook niet springen of hard rond rennen.
Over het algemeen krijgen katten als ze HD hebben hier pas last van na een paar jaar. Dit is ook de reden dat volgens de Maine Coon rasvereniging in Zweden, die een openbaar HD register bijhoud, pas een definitief HD oordeel gegeven kan worden met 1 jaar. De OFA (Orthopedic Foundation for Animals) houden het pas bij 2 jaar. Of de kat wel of geen HD heeft kan bepaald worden aan de hand van rontgen-foto's van de heupen van de kat.
In veel HD gevallen zal er door middel van een operatie voor kunnen worden gezorgd dat de katten in ieder geval minder pijn en last hiervan hebben en dus ondanks hun handicap een redelijk goed leven kunnen leiden.

Dinieldivider

PKD

PKD staat voor Polycystic Kidney Disease en is een erfelijke aandoening aan de nieren.
In geval van PKD ontstaat er simpel gezegd een vochtophoping in de nieren die alsmaar toeneemt. Hierdoor worden bepaalde delen van de nieren verdrukt, wat uiteindelijk leid tot het slecht functioneren van de nieren.
PKD is op twee manieren te testen. Allereerst is het mogelijk om een echo te laten maken. Deze schijnt betrouwbaar te zijn vanaf 6 maanden. Echter is het aan te raden om voor de zekerheid later nog eens een keer te testen na de leeftijd van 1 jaar oud.
Het is ook mogelijk om een genetische test uit te laten voeren. Hoewel die test opzich geheel betrouwbaar is, is dit enkel het geval voor de vorm van PKD waar die test op test. De test die momenteel beschikbaar is, is ontwikkeld voor de PKD die Perzen hebben. Dit is hoogstwaarschijnlijk dezelfde PKD vorm als waar de Maine Coon's last van hebben.

Dinieldivider

PL
 

PL is de afkorting van de erfelijke ziekte Patella Luxatie.
Bij deze ziekte, die ook veel bij honden voorkomt, schiet de knieschijf van een kat geregeld naar een verkeerde positie. In de minst erge vormen kan het zo zijn dat de knieschijf maar af en toe verschiet en de kat door wat te schudden met de poot deze weer op de goede plek krijgt.
Dit verschieten schieten kan bijvoorbeeld gebeuren als de kat een sprong maakt en kan dan een tijd mank gaan lopen.
Een oplossing voor het probleem kan zijn om de kat anabole steroiden te geven. Hierdoor ga je sterkere spieren en banden kweken, zodat de knieschijf beter op zijn plek blijft zitten. Echter als de kat HCM heeft is dit niet aan te raden, aangezien dan de hartspier al te dik is en dit dan door het toedienen van steroiden alleen maar kan verergeren. Ook kan een teveel aan anabolen zorgen voor een opgefokte en aggressievere kat, wat natuurlijk ook niet gewenst is. Zoals bij alle ziektes is het dan ook het beste om dit te laten controleren door een dierenarts en zijn advies m.b.t. behandeling in het geval van je kat te vragen en zonodig te volgen.

Dinieldivider

SMA

(Spinal Muscular Atrophy) is een erfelijke afwijking, waarbij de zenuwcellen die de skeletspieren aansturen, afsterven. Hierdoor ontstaat spierzwakte die voor het eerst zichtbaar wordt op een leeftijd van 3-4 maanden. De kittens gaan moeilijker lopen en krijgen moeite met springen. Ze hebben echter geen pijn. Er zijn op dit moment katten van 9 jaar nog in leven met deze aandoening.
SMA vererft autosomaal recessief. Autosomaal wil zeggen niet geslachtsgebonden, dus het kan zowel bij katers als poezen optreden. Recessief is het tegenovergestelde van dominant. Een kitten hoeft het gen voor een dominante eigenschap maar van één ouder mee te krijgen om de eigenschap al te hebben. Bij een eigenschap die de gezondheid betreft (zoals een erfelijke ziekte), betekent dit dat het kitten aan deze ziekte lijdt.
Bij een recessieve eigenschap kun je het defecte gen bij je dragen zonder dat je ziek wordt: je wordt dan een “drager” genoemd. Dit is aan de buitenkant niet zichtbaar. Pas als je twee dragers met elkaar kruist en allebei de ouders het gen voor de recessieve eigenschap aan een kitten doorgeven, wordt het kitten ziek en wordt deze eigenschap dus zichtbaar.
Een recessieve aandoening kan zich dus gemakkelijk in een populatie verspreiden zonder dat je het merkt.
Er bestaat een DNA-test voor SMA die wordt uitgevoerd via een swab (uitstrijkje) van het mondslijmvlies.

Dinieldivider

Dinielbedankttext