Kittens


Veel mensen vinden jonge dieren het leukste. Zo is het natuurlijk ook niet anders bij Maine Coons, waar men de kittens over het algemeen het leukste vindt.
Door de kwetsbaarheid van een kitten maak je toch eerder zorgen over bepaalde dingen. Of iets wel goed of normaal is en hoe anderen dat oplossen.
Waarschijnlijk dat je al wel wat informatie uit onderstaande stukjes kunt halen of van het forum, maar veel dingen zijn toch afhankelijk van de kat zelf. Dus kun je in sommige gevallen voor de zekerheid beter ook nog even de fokker en/of de dierenarts raadplegen.

Tandjes
Net als bij mensen wisselen katten ook hun tanden. In veel gevallen merk je daar niet zoveel van en gaat het helemaal vanzelf.
Maar soms is een Maine Coon van bijvoorbeeld zes maanden nog aan het wisselen en heeft dan eventueel ook nog een rij dubbele tandjes. Hier is het ook vergelijkbaar met de mensen, de een is gewoon sneller met wisselen dan de ander.
Maar ook zes maanden is vrij normaal. En tijdelijk dubbele hoektandjes hoeven niet een probleem te zijn, maar het kan wel zijn dat deze in de weg zitten en dan bijvoorbeeld in een lip gaan prikken. Dus is het wel verstandig het dan regelmatig even te controleren en eventueel ermee naar de dierenarts te gaan als de tandjes irriteren of niet vanzelf eruit gaan.


Schoonhouden
Normaal gesproken zal de moederpoes de Maine Coon kittens schoonhouden, maar sommigen wassen de kittens nauwelijks. Wat kun je hieraan dan doen en hoe hou je ze schoon?
Als je geluk hebt, neemt een andere poes deze taak over, maar meestal zul je het helaas zelf moeten opknappen. Dit kun je het beste doen een vochtige washand even snoeten poetsen en over de vachtjes. Verder kun je nog wat poederen en doorkammen.
Het wassen van jonge Maine Coon kittens is met het oog op de kou en tocht meestal niet zo'n goed idee. Dit kan je dan ook beter alleen doen als het niet anders kan en zorgen dat je het op een goede manier doet, zodat de kans op verkoudheid zo klein mogelijk is. Dus in ieder geval even goed afdrogen.
Kittens-Ramesseum-Caleb-750

Wanneer je wees kittens hebt, zal het natuurlijk nog een stapje erger zijn, want dan is er helemaal geen moeder om ze schoon te houden. Ze kruipen over elkaar en onbewust plassen ze over elkaar daarna moeten ze ook de papjes eten. Als je ze dan niet schoonmaakt of wast krijg je kale kittens van de viezigheid.

Nagels
In het begin hebben de Maine Coon kittens nog niet zo'n controle over het in en uittrekken van hun nageltjes. Dus denk niet gelijk dat de nagels te lang zijn en dat je ze moet gaan knippen. Want die nagels zijn in het begin ook nog best vaak handig, als je ziet wat voor rare fratsen ze soms uithalen waardoor ze anders keihard naar beneden waren gevallen en nu blijven hangen door die nageltjes.
Vanaf een week of 5 kunnen Maine Coon kittens hun nagels intrekken, alleen ze hebben er niet altijd controle over of erg in, in hun spel of liefkozing en dat moet gewoon spelenderwijs afgeleerd worden. Naar mate ze ouder worden zullen ze er meer controle over krijgen en houden ze hun nageltjes in. Vanaf het moment dat ze hun nagels in kunnen trekken kun je dus ook beginnen met knippen als ze te lang worden.

Voeding
Op sommige zakken voer staat bijvoorbeeld dat een kitten wel 55 tot 75 gram per dag moet eten, maar sommige kittens komen hier (lang) niet aan. Wat op de zak of in de folder staat is dan ook een richtlijn en net als bij mensen eet de een gewoon meer als de ander, terwijl je dan niet gelijk een ander gewicht hoeft te hebben.
Zolang je Maine Coon goed op gewicht is, zeker niet te mager en lekker actief, hoef je je ook niet druk te maken. Zolang je Maine Coon doorgroeit en lekker actief blijft is er niet veel aan de hand. Vaak is het ook zo dat het een tijdelijk probleem is. Een paar weken of maanden later eten ze dan misschien wel eigenlijk weer iets te veel.
Je kunt natuurlijk, als blijkt dat er echt te weinig gegeten wordt, wat vers of blikvoer geven. Maar hierbij moet je wel opletten of het kitten dat gewend is, anders loop je een grote kans op diarree.

Oogkleur
Zoals de meeste mensen wel zullen weten hebben kittens altijd van die ontzettend lieve blauwe oogjes. Helaas blijft dit niet zo en veranderd de kleur van de ogen van de Maine Coon na verloop van tijd.

Kittens-Corry-Kittens-750

Het begint tussen de zes en acht weken, maar voordat de definitieve kleur er is kan je wel een half jaar verder zijn.
De kleur van de ogen is niet perse de kleur ogen van de ouders. Bij een forum lid hadden de beide ouders namelijk gele en geel-groene ogen en alle drie Maine Coon kittens kregen uiteindelijk donkerbruine ogen. De oog kleur is wel erfelijk bepaald, maar hoe dat precies zit?
 
Wegen
Om het gewicht van je Maine Coon kitten te achterhalen, zul je het kitten moeten wegen.
Het eerste probleem is vaak al hoe je ervoor zorgt dat het kitten op de weegschaal blijft zitten, om hem goed te kunnen wegen. Wanneer je veel gaat wegen is het handig om de katten te leren om stil te blijven zitten op een weegschaal. En anders eerst goed laten spelen, en dan, wanneer hij omvalt van vermoeidheid, wegen? Niet gaan wegen wanneer hij net wakker is, want dan zijn ze natuurlijk erg actief en is het lastig om ze stil te laten zitten.
Als weegschaal zelf kun je voor de kleine kittens het beste kiezen voor een (digitale) keuken weegschaal. Deze gaan vaak tot een kilo of 2,5 of 5 en zijn vaak erg nauwkeurig. Vaak zit er ook nog een bakje bij waar je het kitten dan in kunt zetten. Kortom ideaal voor de kittens.
Grotere katten die qua afmeting of gewicht niet meer op een keuken weegschaal passen kun je het beste meten met behulp van een personen weegschaal. Deze zijn vaak wat onnauwkeuriger, maar dit maakt dan meestal toch niet zoveel uit. De beste methode is als volgt. Eerst weeg je jezelf. Hierna hou je de kat vast en ga je samen op de weegschaal staan. Het verschil tussen die gewichten is dan het gewicht van de kat.


Trap
Hoewel het voor de Maine Coons zelf natuurlijk hartstikke leuk kan zijn om van de trap gebruik te mogen maken, het is namelijk eigenlijk een grote versie van een katten meubel, kan vooral een open trap gevaren opleveren.
Bij een open trap is de kans dan een kat er door of af valt natuurlijk vele malen groter. Het is daarom sowieso ook verstandig om ze dan zeker niet te klein op de trap te laten als ze nauwelijks de afstand tussen de treden kunnen overbruggen.

Kittens-Liesje-Kittens-750 

Verder zal een kat alleen ook wel niet zo gauw rare dingen uithalen op de trap als dat je er meerdere hebt die dan in de gekke 5 minuten hard achter elkaar aan gaan rennen.
Wanneer je het toch niet gelijk aan durft dat ze op de trap komen, kun je ze ook eerst onder toezicht de trap laten beklimmen. Dan kun je namelijk het beste zien of het al dan niet vertrouwd is en je hebt er zelf dan nog toezicht op.
Zelf hebben wij bij een geheel open trap naar de 1e en 2e waar ze, bijna al gelijk nadat ze bij ons kwamen, gebruikt van gingen en mochten maken. Een relatief simpele oplossing om de trap toch voldoende af te schermen dat ze er niet door konden vallen hebben we bedacht door gaas aan de trap te bevestigen. Nu de kat groter is, is van de onderste trap het gaas verwijderd, maar voor de zekerheid zit het nog wel bij de bovenste. Vanaf daar kan de kat immers van een meter of 4 hoogte naar beneden vallen.


Bronnen:
De meeste informatie is samengesteld uit vele berichten en reacties van het forum. Hieruit is de belangrijkste info is gehaald. Groot voordeel is dat op deze manier ook onderwerpen behandeld worden waar anders niet aan gedacht zou zijn en er ook allerlei problemen en oplossingen uit de praktijk tussen zitten. En minstens zo belangrijk is dat je door de verschillende bronnen, een onderwerp van verschillende kanten belicht.
Garanties dat alles berust op waarheid kunnen dus niet gegeven worden, maar de informatie is met zorg geselecteerd om onjuistheden zoveel mogelijk te vermijden.
De gebruikte foto's op de site zijn over het algemeen van bezoekers van de site en hun naam is daar dan ook bij vermeld of van de maker van de site zelf. Van de overige afbeeldingen is de bron vermeld en zoveel mogelijk is er gevraagd om toestemming tot gebruik ervan. Mocht toch blijken dat bijvoorbeeld de vermelde bron niet de rechtmatige eigenaar is, neem dan even contact op via contact.