Maine Coon  - Voeding

Verschillende soorten katten voer

Voeding
Voeding voor je Maine Coon is te koop in allerlei soorten, kwaliteiten, prijzen en merken. Hopelijk dat aan de hand van onderstaand artikel een beter beeld gevormd kan worden wat geschikt is voor je kat en waarom je iets beter wel of niet kunt kiezen.

Soort voer
Normaal eet een Maine Coon net als iedere andere kat gewoon brokjes, die je bij de meeste katten gewoon in een bakje kunt doen. Dit bakje kun je dan meerdere keren per dag bijvullen. De meeste katten zullen dan niet meer brokjes eten als ze nodig hebben waardoor je het bakje gewoon de hele dag kunt laten staan.

Voeding-Ramesseum-Chuck-750

Voor de afwisseling geven sommige mensen ook blikvoer aan hun Maine Coons, echter is dit niet echt geschikt als basisvoeding, maar kan wel eens in zoveel tijd kan iets blikvoer als tussendoortje gegeven worden of als beloning.
Want de meeste katten vinden het wel erg lekker en wanneer je er teveel van geeft eten ze geen of minder gewone brokken.
Een enkele kat, kan van blikvoer diaree krijgen. In dat geval kan je de kat dan ook beter niet meer (dat) blikvoer geven.

Kittens
Voor Maine Coon kittens is het verstandig om ze (gedeeltelijk) kittenvoer te geven en dit op den in stappen overstappen op volwassen voer. Vaak krijg je van de fokker wel advies hoelang en wat voor voer je het beste kan geven voor de kitten.

Voeding
Op sommige zakken voer staat bijvoorbeeld dat een kitten wel 55 tot 75 gram per dag moet eten, maar sommige kittens komen hier (lang) niet aan. Wat op de zak of in de folder staat is dan ook een richtlijn en net als bij mensen eet de een gewoon meer als de ander, terwijl je dan niet gelijk een ander gewicht hoeft te hebben.
Zolang je Maine Coon goed op gewicht is, zeker niet te mager en lekker actief, hoef je je ook niet druk te maken. Zolang je Maine Coon doorgroeit en lekker actief blijft is er niet veel aan de hand. Vaak is het ook zo dat het een tijdelijk probleem is. Een paar weken of maanden later eten ze dan misschien wel eigenlijk weer iets te veel.
Je kunt natuurlijk, als blijkt dat er echt te weinig gegeten wordt, wat vers of blikvoer geven. Maar hierbij moet je wel opletten of het kitten dat gewend is, anders loop je een grote kans op diarree.

Merken
Welk voermerk het beste is voor de kat is niet zo te zeggen, elk merk heeft wel wat voor en nadelen en ieder zijn eigen voorkeur. Ook is het per Maine Coon nog verschillend wat de reactie is op het ene of ander voer.

Qua prijs en kwaliteit heb je ook aardig wat verschillen. Hoewel in eerste instantie de duurdere merken die je bij de dierenwinkel kunt kopen veel duurder lijken dan de goedkope merken in de supermarkt, vergis je je daar snel in. Allereerst zit er vaak al verschil in de kwaliteit van voer en blijft je kat met het duurdere voer over het algemeen wat gezonder en zien ze er vaak (bijv. de vacht) mooier uit.
Verder eten ze van het goedkope voer in verhouding vaak flink wat meer, omdat dit over het algemeen minder voedzaam is. Dit heeft weer als gevolg dat de kattenbak eerder vol is daardoor ook wat extra kosten met zich mee brengt.
Vaak is het ook nog eens zo dat de ontlasting van het duurdere voer minder stinkt als dat van het goedkopere.

Al met al ben je vaak dus lang niet zoveel goedkoper uit met het goedkopere voer als bij duurdere voer. En natuurlijk is het ook wat waard als katten door het duurdere voer zich beter en gezonder voelen.
Per slot van rekening kopen de meeste mensen toch ook niet altijd de goedkoopste merken van een voedselproduct, maar kiezen ook vaak voor een duurder product.
Maar wat de beste keuze is voor zowel de eigenaar als de kat, is natuurlijk afhankelijk van zowel de reacties van de kat als bijvoorbeeld het budget van de eigenaar.

 
Eetbaar?
Hieronder een lijstje met voedsel wat onder andere volgens ervaring van forumleden wel en niet geschikt is voor je Maine Coon. Echter moet dit dan natuurlijk wel goed bereid worden en in kleine mate gegeven worden.

Ook is het geven van deze producten op eigen risico en zijn er dus geen garanties dat je eigen Maine Coon er ook daadwerkelijk wel of niet tegen kan!

 • Wel
  runderhart
  lamshart
  rundervlees
  lamsvlees
  gekookte kip(filet)
  gekookte vis
  blikje tonijn
  kaas
  haring
  sardines
  kabeljauw
  koolvis
  wijting
  bloemkool
  bruine bonen
  spitskool

 • Niet
  chocola (heel slecht)
  koekjes
  zoetwatervis (te veel fijne graatjes en te veel zware metalen)
  varkensvlees
  rauwe kip (salmonella)
  koemelk (diaree)

de een kiest voor royal canin

de ander voor whiskas

weer een ander voor tompoes

iedereen kiest het soort voor wat ze het beste lijkt voor hun poes kat kitten....

zwaaien00111