Katten verzorging waar moet je op letten

cat20ivyline

De Maine Coon heeft een half lang harige, zelfreinigende vacht, welke door een wekelijkse borstel beurt eenvoudig in mooie conditie blijft. In de lente en zomer heeft de kat een rui periode, probeer de vacht voorzichtig te kammen, zodat deze niet beschadigd wordt. De vacht mag enkel gewassen worden met een speciale shampoo.  Oren worden gereinigd met een speciale oor cleaner welke men voorzichtig in masseert en nadien voorzichtig reinigen met een oor staafje of tissue.

Het is zo dat het per kat afhankelijk is hoe de vacht is en hoe de Maine Coon hem zelf verzorgt en of je er zelf dan nog veel aan moet doen.
Maar over het algemeen valt het qua vacht verzorging wel mee. In de meeste gevallen is 1 keer per week even kammen wel voldoende. Sommigen zul je vrijwel nooit hoeven te kammen en anderen hebben zo snel last van klitten dat ze meerder malen per week gekamd moeten worden.

De Maine Coon gaat meestal de rui in, net als alle andere katten, met de wisseling van de seizoenen. In de herfst zijn ze aan het ruien voor een wintervacht en rond het voorjaar ruien ze nog een keer voor een zomer vacht. Maar gedurende het hele jaar verliezen ze wel haren, echter tijdens de rui is het echt stukken meer en zul je ook wat vaker moeten kammen.

Het kammen van je Maine Coon is grofweg te verdelen in twee categorien, of je kat is heel gemakkelijk of het is een ware strijd met het kammen. Sommigen zullen namelijk bij het zien of voelen van de kam er uitgebreid voor gaan liggen en vinden het dan ook heerlijk of het is ze zo aangeleerd. Je hebt dan meestal genoeg tijd om ze te kammen en eventuele klitten te verwijderen voor ze het weer gezien hebben.
Heb je nu een Maine Coon die er een hekel aan heeft, dan is de beste oplossing om op de grond te gaan zitten en je Maine Coon vast te (laten) houden. Maar dat zal niet echt prettig en goed uitgebreid kammen zijn. Daarom is het handig om te controleren op klitten, als de kat bijvoorbeeld op schoot zit, tijdens het aaien.


Als de Maine Coon zichzelf niet goed genoeg verzorgt en/of je niet voldoende kamt, kan het zijn dat er klitten ontstaan bij de katten. Natuurlijk zijn er ook katten waar je niet tegen de klitten op kunt kammen, maar normaal gesproken kunnen door te kammen de meeste klitten worden voorkomen.

Heeft je Maine Coon toch een klit, dan kun je, als deze niet al te groot is, proberen deze zachtjes uit elkaar te trekken. Eventueel kun je natuurlijk ook altijd nog proberen om de klit iets te weken. Zijn ze groter en zitten ze op een niet opvallende plek, dan kun je ze het beste met een schaartje wegknippen of een speciale klitten kam gebruiken die de klitten als het ware doorsnijd. Bij zo'n klitten kam is het wel verstandig even te controleren of de mesjes of andere scherpe delen wel zo zitten dat je niet de huid open haalt, maar enkel de klit bewerkt.


Wil je je Maine Coon extra mooi eruit laten zijn voor een show of is hij gewoon vies, dan is er de mogelijkheid om je kat te wassen.
Hiervoor kun je shampoo's gebruiken die speciaal voor katten zijn. Naast gewone katten shampoo's zijn er ook nog speciale varianten te koop die een bepaalde kleur of patroon mooier uit laten komen.
Mocht je kat of jezelf het erg lastig vinden om je katten te wassen met een shampoo en water, dan is een oplossing om een katten droogshampoo te gebruiken.

cat20ivyline

Katerstaart

Bovenop de staart van je Maine Coon, een klein beetje van het lijf af maar nog zeker wel bij het begin van de staart, liggen een heleboel talg klieren in de huid in een ovale plek. En deze klieren kunnen overmatig talg gaan produceren. Een soort van jeugdpuistjes, en net als die dingen kunnen die kliertjes door hormonen beïnvloed worden, en gaan opspelen. Dus op die plek in de staart heeft een 'puber kat', beter gezegd: meestal kater, maar soms ook poezen (en wellicht ook kast raten) last van 'acne'. Extra rot, omdat de troep door de haren wordt vastgehouden, dus wat je ziet is een vieze vette plek. Als je dat niet behandeld, gaan de kliertjes ontsteken, dus dan krijg je nog grotere problemen. Dus, kater staart is een staart met bovenop dicht bij het lichaam een grote vieze vette plek.
Voor het behandelen van de staart worden verschillende oplossingen gebruikt. Maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van het wassen met katten shampoo of van talk of babypoeder.
Voor de gedetailleerde methodes en/of middelen die je kunt gebruiken als het met een shampoo of poeder niet verholpen kan worden, kun je het beste even zoeken op het forum.

cat20ivyline

Vlooien

Vlooien zijn een van de bekendste problemen die een huisdier en dus ook je Maine Coon kan hebben. Ook al verzorg je ze nog zo goed, er is altijd een kans dat ze vlooien oplopen.
Het beste is dan ook om je katten preventief te behandelen tegen vlooien. Hierin heb je nog weer allerlei varianten van aanbrengen en voor de leeftijd en staat van je kat.
Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd even je dierenarts om een advies vragen.

cat20ivyline

Nagel

 

Ook bij katten is het soms nodig om de nagels te knippen, op bijna elke show is het knippen van de nagels van je Maine Coon zelfs verplicht.
Veel mensen denken dat met een krappaal de nagels niet meer geknipt hoeven te worden. Dit is een verkeerde gedachte, want een krappaal is om hun nagels scherp te houden en niet om ze kort te houden. Als je ze niet knipt dan heb je kans dat je kat niet alleen de krappaal gebruikt om te krabben, maar ook aan je anderen spullen gaat beginnen zoals behang, banken en stoelen.
Bij kittens kun je beter wachten met het knippen van nagels tot ze wat meer coördinatie en inschattingsvermogen hebben. Als de dan weer eens de afstand niet helemaal goed hebben ingeschat, kunnen ze tenminste nog hun nagels gebruiken om een val te voorkomen.
Tijdens het kammen van je Maine Coon is het een goed moment om ook gelijk eens de nagels te controleren.
Als je het pootje beetpakt en je drukt zachtjes boven het voetkussentje, dan komen de nagels naarvoren. Als er dan een lang wit (dus dood stuk) en scherp stuk aan zit, is het verstandig om de nagels even te knippen.
Let wel, knip alleen het wit van de nagels. De roze kern bevat nog leven. Dat is eigenlijk dan ook vergelijkbaar met je eigen nagels, het witte randje kun je wegknippen zonder het te voelen, maar kom je per ongeluk iets in het roze gedeelte dan is op zijn minst erg pijnlijk. Heeft een kat zwarte nageltjes, dan zul je gewoon nog wat beter moeten kijken, want ook daar kun je het leven zien.
Voor het knippen heb je speciale nagelschaartjes voor dieren met een ronde uitsparing. De een vindt het ideaal terwijl de ander beter kan werken met een gewone nagelschaar voor mensen. Dit is maar net wat je het handigste werken vind.

cat20ivyline

Neus en oren

Sommige katten hebben nou eenmaal meer last van een vieze neus of veel oorsmeer in de oren. Of de kat het zelf nou wel of niet echt leuk vindt, het is meestal het beste om het toch schoon te maken.
Bij medische keuring van je Maine Coon voor een show mag er bijvoorbeeld ook geen zichtbare oorsmeer aanwezig zijn.
Het beste kun je schoonmaken met een wattenschijfje, tissue, nat washandje of voor de gevoeligere neus een stoffen zakdoek, dat is toch meestal wat zachter, met lauw water.
Ook zijn er speciale oordoekjes en een soort van oordruppels voor je katten te krijgen wanneer ze last hebben van vieze oren.

cat20ivyline

Tanden

Net als bij mensen kan ook een kat last hebben van tandsteen of tandplak. Vaak zie je dan iets bruins op de tanden of kiezen zitten.
Hoewel brokken en speciale anti-tandsteen snoepjes over het algemeen al wel het meeste voorkomen , wil dat nog niet zeggen dat een kat ook geen tandsteen kan krijgen. Brokken moeten ze voor het effect namelijk wel eerst goed kauwen en niet gelijk doorslikken.
Rauw vlees schijnt goed te werken tegen tandsteen bij je Maine Coon, dat moeten ze wel scheuren en kauwen. Bijvoorbeeld sommige soorten vlees en vis zou je rauw kunnen geven. Al moet je natuurlijk met het geven van ander voedsel dan kattenvoer, wel eerst goed weten of en zo ja hoe je het moet geven.
En anders kun je het natuurlijk altijd nog even weg laten halen door de dierenarts of daar advies vragen om het te voorkomen.

cat20ivyline

Dinielbedankttext