Afscheid nemen van je Kat / Poes

Allemaal weetjes over het afscheid nemen van je kat / poes
voor al uw informatie over het kattenras Maine Coon

Afscheid
In deze hectische omstandigheden kun je wel wat hulp gebruiken! De dierenambulance kan ook rol spelen. Ze kunnen het stoffelijk overschot van je Maine Coon ophalen, en je verder informeren en helpen. Ze kunnen ook adviseren over crematoria in de buurt en bij de sectie kunnen ze je waarschijnlijk ook wel verder helpen.


Afscheid-Figaro-750

Foto: Figaro, de broer van Chicco, die helaas op 1 jarige leeftijd is overleden aan FIP


Mocht je meerdere katten of huisdieren hebben die een band hebben met de gestorven Maine Coon, dan kan het ook verstandig zijn om die katten afscheid te laten nemen van de gestorven kat. Hoewel dit misschien in eerste instantie raar over kan komen op sommige mensen, blijkt dat in sommige gevallen bijvoorbeeld een van de andere katten toch een bepaalde tijd op zoek is naar de overleden kat. In zo'n geval kan het dan een fijn idee zijn als je weet dat je de kat wel afscheid hebt laten nemen en je dus niet een soort van schuldgevoel krijgt.

Op het forum van deze site is ook het een en ander te vinden over dit onderwerp en is ook een soort van gedenk hoekje (Memoriam) waar je je hart kunt luchten over het verlies van je Maine Coon middels een berichtje en eventueel foto waarop anderen weer kunnen reageren. Zie de link onderaan deze pagina.

Cremeren
Bij het cremeren van je Maine Coon heb je nog verschillende keuze mogelijkheden wat er met de as gedaan moet worden. Hoewel je er misschien niet gelijk aan zou denken zijn er tal van mogelijkheden. Het meest gedaan is de as in een urn bewaren of uitstrooien in bijvoorbeeld een bos of je tuin. Qua urn heb je dan natuurlijk ook weer tal van soorten en maten om uit te kiezen.
Wat ook kan is een sieraad laten maken met daarin de as van je kat. Vanwege het feit dat as bestaat uit koolstof en een diamant is koolstof, is er iemand op het idee gekomen om de as te verwerken tot een diamant.
Bij het bewaren van de urn of sieraad kan je dat bijvoorbeeld doen in een kastje met een foto en wat meer dingen die je aan de kat herinnerd.

Begraven
Sommige mensen hebben ook in de tuin een plekje waar ze de katten begraven, zoals een plekje waar je Maine Coon graag zat. De kat kun je dan bijvoorbeeld in een kistje leggen met daarin een lekker zacht kleedje en voorzien van een wit roosje. Op het stukje grond kun je dan planten of bloemen laten groeien met een speciale naam of betekenis zoals hemelsleutels of bloemen die (bijna) het hele jaar door bloeien. Een andere mogelijkheid is een steen of beeldje erbij plaatsen.
Een groot nadeel van begraven in je eigen tuin is dat je je overleden Maine Coon niet makkelijk mee kunt nemen als je eens gaat verhuizen of wanneer je van plan bent om je tuin anders in te richten. Ook moet je oppassen dat het niet te dicht aan de oppervlakte ligt, anders loop je het risico dat het weer aan de oppervlakte komt wanneer vogels of andere dieren daar aan het wroeten zijn.
In veel gevallen mag je een dier in je eigen tuin begraven, maar mag je het niet op openbare grond (zoals een park of bos) doen. Mits het een dier betreft dat niet hoger is als 50 cm en je het diep genoeg begraaft. Let er hier ook even bij op dat het niet enkel de wet hoeft te zijn, maar er kunnen per gemeente speciale regels zijn. De bedoeling van de regelgeving hier is niet om de diereneigenaar dwars te zitten, maar bijvoorbeeld om de kwaliteit van het (grond)water te beschermen. De regels kunnen dan ook verschillen afhankelijk van de bodem soort, hoe hoog je boven de zeespiegel woont en hoe groot de bevolkingsdichtheid is.

Inslapen
Het lijden aan vreselijke pijnen zou een moment mogen zijn om je geliefde kat te laten gaan of als er duidelijk organen vreselijk beschadigd zijn en het niet meer goed zal komen Maar het hangt af vaak erg van de situatie, de ziekte, hoe ver het gevorderd is, hoe groot de kans op herstel is en of er wel kans op herstel is. Als je weet dat er geen verbetering meer zal komen dan houd het toch op? Tenzij het dier nog geen pijn heeft en nog lekker in zijn vel zit.
Velen zullen in eerste instantie de gedachte hebben om alles te proberen om de kat te redden. De vraag is echter of dat altijd wel zo verstandig is. Als er maar een hele kleine kans is dat je Maine Coon dan weer beter zal worden maar wel een hele lijdensweg moet begaan, is het natuurlijk de vraag of je kat er zelf ook blij mee is. Wanneer er een hele grote kans op herstel is of er geen grote lijdensweg is, ligt het natuurlijk ook al weer wat anders. Verder is het in sommige gevallen ook enkel korte verlenging van het leven, maar of dat voor je Maine Coon dan een fijne tijd is?
En dan blijft het nog moeilijk en vraag je jezelf nog af of je de juiste keuze wel hebt gemaakt. Die twijfels kunnen soms nog heel lang aanwezig zijn, terwijl je in je achterhoofd weet dat je er goed aan gedaan hebt er voor te kiezen de kat te laten gaan.
Bij een besluit nemen is er altijd de mogelijkheid dat je het verkeerde besluit neemt. Maar geen besluit nemen is ook een besluit nemen, namelijk om alles maar voor uit te stellen en je kat onnodig te laten lijden.
Vaak is het een troost om te weten dat je er alles aan gedaan hebt om ervoor te zorgen dat je Maine Coon onnodig veel pijn zal lijden en je dus vrede hebt met je beslissing. Maar of het echt de juiste is weet je gewoon niet, dat is het moeilijke bij huisdieren. Een mens kun je uitleggen wat je gaat doen en deze kan je zeggen hoe hij zich voelt etc., er is geen taalbarriere. Bij katten en andere dieren moet je het doen met testen, je eigen idee/gevoel jezelf en de kennis van je dierenarts. En dan kun je er wel eens naast zitten.

Sectie
Sta ook eens stil bij sectie wanneer je Maine Coon is overleden. Je kunt het er met je dierenarts over hebben of het zinvol is. Je kunt ook de fokker raadplegen, vaak zijn er nog (half)broertjes en (half)zusjes voor wie de uitslag van onderzoek en sectie relevant kan zijn. Sommige fokkers hebben ook in het contract staan dat ze in bepaalde gevallen zelf de sectie betalen.
Als je Maine Coon bij de dierenarts is overleden, kan je dierenarts ook voor de verdere 'afhandeling' zorgen. Als het dier thuis is overleden, heb je een klein probleem, je moet zorgen dat het lichaampje koel blijft. Plastic zak, doos, en een koelkast of diepvries.
En dan toch zo snel mogelijk naar het sectie adres, bijvoorbeeld de veterinaire kliniek in Utrecht. Natuurlijk kan ook je eigen dierenarts sectie verrichten, maar die heeft meestal beperktere middelen. Soms kan dat genoeg zijn, maar dit zal je eigen dierenarts je vast in je specifieke geval kunnen vertellen.
Bij de sectie wordt gekeken naar de ingewanden van het dier, maar er worden ook monsters genomen van de verschillende organen. Deze monsters worden dan later onderzocht, hierdoor kan de uitslag dan ook 2 - 3 weken op zich laten wachten. Je kunt ook vragen om een cosmetische sectie, dan krijg je na de sectie het lichaam van je Maine Coon weer terug in een zodanige staat dat je nog afscheid kunt nemen.
Omdat er monsters zijn genomen, kun je het dier bijvoorbeeld de volgende dag weer ophalen, om naar een begraafplaats of crematorium te brengen. Als je daar prijs op stelt natuurlijk.
De kosten voor een uitgebreide sectie in een bepaald geval in september 2004 waren 95 euro bij de veterinaire kliniek in Utrecht. Per geval, plek, tijd zal dit natuurlijk verschillen, maar zo heb je toch een idee.

attyheart